Bazı zamanlarda işitme implantı kullanan kişinin, işitme kaybından çok da etkilenmediği algısına kapılabiliriz. Fakat implant uygulanmış olsa bile, kişinin dinleme-konuşma becerilerini, başkalarıyla olan iletişimini ve yaşam kalitesini de etkiler. İşitme kaybı olan ergen birey bu durumların üstesinden gelmeye çalışırken aynı zamanda da yaşının getirdiği sorunların üstesinden de gelir. Bu dönemde kişinin öz kimliği gelişmektedir ve akran etkisine karşı daha hassas olur. Bu da ortaya zorlu bir süreç çıkartır! Bu süreçte ona nasıl destek olabileceğinizi öğrenin:

Öz kimliğini geliştirmesinde ona yardımcı olun

Olumlu bir öz kimliğe sahip olabilmek, çevreyle ilişkiler bakımından önemlidir. Ergen bireyin kendi kimliğini geliştirmesinde ona yardımcı olmak, birey olarak kim olduğunun farkına varması anlamına gelir. Ergen bireyin kendine özgü niteliklerini ve başarılarını takdir edin. Olumlu veya olumsuz deneyimlerin onun kişiliklerini nasıl etlilendireceğinden bahsedin. Ergen kendi imajını olumsuz bir şekilde görüyorsa ona kimliğinin güzel yönlerini ve bunun onun kişiliklerini nasıl etkilediğini anlamalarına yardımcı olun.

İşitme kaybını anlamasına yardımcı olun

İşitme kaybı olan ergenin öz kimliğini tam manasıyla geliştirmesi için, işitme kaybını da doğru bir şekilde anlaması gerekir. Kaybın boyutunu, günlük yaşantısına nasıl bir etkisi olabileceğini ve biliniyorsa işitme kaybına neden olan durumu anlamasına yardımcı olun. Böylelikle işitme kaybını öz kimliğinin parçası olarak kabullenmesine, sosyal çevrelerde durumunu başkalarına daha özgüvenli biçimde söylemelerine yardımcı olursunuz. İşitme kaybını ve bunu oluşturduğu etkileri anlatabilme hayatının farklı dönemlerinde ve yerlerinde (örneğin iş yerinde) ihtiyaç duyabileceği önemli bir beceridir.

Unutmayın; işitme kaybı durumu, ergen bireyin kardeşlerinden veya yaşıtlarından ‘farklı’ hissetmesine neden olabilir. Bu gibi duyguları ergen ile beraber güvenli bir ortamda keşfetmeye ve konuşmaya başlayın. Ergen bireyin bir işitme uzmanı veya işitme kaybını bilen bir yetişkinle birlikte olup onunla vakit geçirmesi ona yardımcı olur. Ona cihazın pillerini yenileme ve cihazda olabilecek sorunları giderme gibi, tek başlarına gün boyunca kendi cihazlarına bakma sorumluluğunu verin. Gerektikçe işitme uzmanları ile düzenli olarak randevu almasına izin verin. Bu bağımsızlık ona hayatını kontrol etme hissi vererek kendisini güçlendirmeye yardımcı olur.

İletişim becerileri konusundaki anlayışlarını arttırmak

Ergen bireyler için olumlu sosyal ilişkiler, kendisine saygı duymada ve ilişkileri sürdürebilme becerisi üzerinde etkili olur. İletişimdeki yanlış anlamalar ve zorlanmalar, kendi akranlarıyla sosyalleşmelerini ve arkadaş edinmelerini etkileyebilir. Onunla bu gibi zorlandığı durumları nasıl yönetebileceği hakkında konuşun.

Rol yapma ve kitap okuma, bu gibi farklı iletişim senaryoları için sosyal açıdan kabul gören davranış tarzlarını öğrenmesine ve bu becerileri kazanmasına yardımcı olur.

Sosyalleşmek için fırsatlarını arttırın

Dostlarıyla eğlenceli aktiviteler yapmak, işitme engelli ergen bireylerin sosyal becerilerini geliştirmesine ve bilgilerini arttırmasına yardımcı olabilir. Ergenlerin yaşıtları ile sosyalleşebilecekleri zamana ve fırsatlara izin verin. Bu, akranlarıyla spor yapmayı, filme gitmeyi ya da sadece “takılmayı” içerebilir.

İletişime açık olun

Ergenler ailelerinden, öğretmenlerden veya diğer kişilerden destek istemediği hatta araya mesafe koydukları izlenimini verebilirler. İşitme kaybı bireylerde soyutlanma veya yalnızlık hissi yaratabilir. Ergenle sürekli bağlantı kurmaya çalışmak önemlidir. İlgisini çeken şeyler hakkında ergenle konuşun. “Şunu biraz daha anlatsana?” tarzı sorular kullanmaya çalışın. Bu sayede konunun gidişatını o kontrol eder. Bu girişimleri kabul etmemiş olsalar bile iletişim kanallarını açık tutmak, kendilerini desteklenen, kabul gören ve ilgilenilen kişi olarak hissetmesine yardımcı olur.

Gelişmelerden Haberdar Olun

Ürün ve duyurulardan anında haberdar olmak için bültene kaydol.

Copyright © Teknoses İşitme Merkezi

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara