İşitme bozukluğu doğuştan olabilir veya hastalık, kaza veya daha sonra yaşlanmanın bir sonucu olarak gelişebilir. İşitme bozukluğu yaşamın üç döneminde ortaya çıkabilir;

Doğum öncesi nedenler;
Kalıtım, doğumdan önceki ana nedenlerden biridir. İşitme bozukluğu çocuktan miras alınır. Daha hassas sinirsel işitme bozuklukları kalıtsaldır. Bu tür işitme bozukluklarından bazıları gizlidir ve ergenlik döneminde ortaya çıkabilir. İşitme bozukluğundaki bir diğer faktör de anne ve bebek kanının uyumsuzluğudur. RH (-) anne kanı Bebeğin kanı RH (+) ise anne kanı ile fetal kanı arasında geçiş olmaksızın annenin kanında bir tür saldırganlar üretilir, bu saldırganlar kırmızı kan hücrelerini yok ederler. RH (+) ile fetal kanda ve bu durum sağırlığa neden olur. Annenin hamilelikte işitme sistemine zarar veren ilaçları kullanmasında kızamıkçık, kabakulak, gebelik röntgeni, sarılık, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi sistemik hastalıklar, hamilelik sırasında meydana gelen kazalar, çarpma ve yaralanmalar bulunmaktadır. çocukta işitme kaybına neden olur.

Doğum sırasındaki nedenler;
Erken doğum, geç doğum, zor doğum ve temporal göbek kordonunun dolanması, bozulmuş uterus kasılması, forseps, sezaryen, uzun süreli doğum, oksijen eksikliği gibi durumlarda sağırlığa neden olabilir. Doğumda meydana gelebilecek bazı kazalar, şoklar, dış ve orta kulak yaralanmaları iletim tipi işitme kaybına neden olabilir.

Doğum sonrası nedenler;
Menenjit, ensefalit, kızılcık, kızamık, kabakulak, boğmaca, grip, çiçek hastalığı gibi bazı bulaşıcı hastalıklar doğumdan sonra sağırlığa neden olur. Bu yüksek ateş durumlarından kaynaklanan baypas cerrahisine bağlı kalıcı işitme bozukluğu en yaygın nedenlerden biridir. Bazı ilaçların dozu ve zamanlaması uygun şekilde ayarlanmazsa, ilaçlar kulağa zararlı olduğu için sağırlık meydana gelebilir. Doğumdan sonra görülen bir başka sağırlık türü ise baskın ve kalıtsal sağırlıktır. Bu genellikle 5 ile 15 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu durumlarda konuşmayı sürdürmek zordur ve konuşma bozulur. Kulakta kazara meydana gelen çarpmalar, düşmeler, yanıklar veya yabancı cisimler işitme sorunlarına neden olacaktır. Gürültülü yerlere uzun süre maruz kalmak da sağırlığın bir nedenidir.

Gelişmelerden Haberdar Olun

Ürün ve duyurulardan anında haberdar olmak için bültene kaydol.

Copyright © Teknoses İşitme Merkezi

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara